" Όσο ουτοπική και να φαίνεται η ιδέα τής παγκόσμιας πολιτείας, η λύση αυτή είναι η αναπόφευκτη διέξοδος από τις στενοχώριες στις οποίες οι άνθρωποι αλληλοβυθίζονται. "
Εμμάνουελ Καντ
(Γερμανός φιλοσοφος)

ΘΕΣΕΙΣ

Κινημα για εναν Καλυτερο Κοσμο (Ουτοπια)

 

Οι πολεις-κρατη είναι η προταση τού Κινηματος σαν απαντηση στο οικοδομικο χαος και την αναρχια που χαρακτηριζει τις υπαρχουσες πολεις.

Προτινει την οικοδομηση νεων πολεων με ταξη, σχημα και πληρες σχεδιο πριν οικοδομηθει το πρωτο κτιριο, στον υψιστο δυνατο βαθμο αυταρκων, ανεξαρτητων και ακεραιων, πολεις οικολογικες, χωρις αυτοκινητα σ’αυτές, εκτος και αν μεταφερουν φορτιο, και εχοντας σαν πρωτη προτεραιοτητα τους τις φυσικοτερες δυνατες επιλογες για την συντηρηση και την λειτουργια τους.

Σαν πολιτικο συστημα για την διαχειριση αυτων των πολεων προτινει ένα κουμμουνιστικο συστημα που θα βασιζεται πρωτα στην γνωση των πραγματικων ανθρωπινων αναγκων και στον αγωνα για την μεθοδικη και αδιαλειπτη ικανοποιηση τους.

Προτινει ένα καθεστως που θα απλοποιησει τις διαδικασιες ικανοποιησης τών ανθρωπινων αναγκων και που θα εξαλειψει από την καθημερινη ζωη των υπηκοων τους κάθε βλαβερο και περιττο, και θα επιβαλει το ωφελιμο και το αναγκαιο.

Περα απ’αυτά προτινει την καταργηση τού θεσμου τού γαμου και της οικογενειας και την καθιερωση ενός καθεστωτος ελευθερου ερωτα και Μητριαρχιας, πραγμα που σημαινει πως κάθε γυναικα σ’αυτό το καθεστως θα είναι ελευθερη, και υποχρεωμενη παραλληλα, να ικανοποιει σεξουαλικα αρκετους ανδρες αλλ’όμως θα εχει εκεινη το απολυτο δικαιωμα να επιλεξει εκεινη με πιον ή με πιους θα κανει παιδια.

 

Θεσεις, Ένα. Θεσεις, Διο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

   Το Κινημα για εναν Καλυτερο Κοσμο (ΚΚΚ-Ουτοπια) συσταθηκε τον Απριλιο τού 2018 και εχει ως προσωρινη εδρα του την διευθυνση τού προεδρου του Κωστα Κυριακου (Ουτοπου), την εξης: Μακουντα – ΤΚ 8879 – Παφος.

   Το Κινημα εχει ως προσωρινη διοικουσα επιτροπη τούς:

  1. Κωστα Κυριακου (Ουτοπο), προεδρο.

    Διευθυνση ως ανω.

  2. Ανινο ΧατζηΓεωργιου, αναπληρωτη προεδρο.

    Στροβολος-Λευκωσια.

  3. Αντρο Παναγιωτου, πρωτο αντιπροεδρο.

    Αραδιππου – Λαρνακα.

  4. Αντρεα Καμηλαρη, δευτερο αντιπροεδρο.

    Στροβολος-Λευκωσια.

  5. Μαριο Μιχαηλ, γενικο οργανωτικο.

    Λαρνακα

  6. Αντρη Θεοδωρου, εκπροσωπο Τυπου.

    Λειβαδια – Λαρνακα.

  7. Δημητρη Κων/νου, γενικο γραμματεα.  

    Λεμεσος.

  8. Γιαννη Παρπα, οικονομικο γραμματεα.

    Γουδι - Παφος.

 

K A T A Σ T A T I K O

-------------

Αρθρο Ενα.

Οραμα και στοχοι.
Το Κινημα για εναν Καλυτερο Κοσμο (Ουτοπια) αντλει την εμπνευση του απο ολα τα φωτισμενα πνευματα αυτου τού κοσμου που διεκριναν πως μπορει να γινει ενα καλυτερο κοινωνικο συστημα απο τα καθιερωμενα  συστηματα  και που εδωσαν με το εργο τους μια ενδειξη για το πού πρεπει να οδευσει ο ανθρωπινος πολιτισμος.
Για την συγκροτηση και την ολοκληρωση  τού οραματος για εναν καλυτερο κοσμο πηρε στοιχεια τοσο απο ανθρωπους οσο και απο ...θεους, τοσο απο τον παλιο κοσμο οσο και απο τον καινουριο, τοσο απο Ελληνες οσο και απο ξενους οραματιστες, και καταφερε να συγκεντρωσει ολ’ αυτα τα στοιχεια σε μια πολιτικη προταση που θα την οριζε με διο λεξεις ως την Πολη-Κρατος.
Η κυρια, πραγματικα, προταση τού Κινηματος για την Κυπρο και για ολο τον κοσμο ειναι οι Πολεις-Κρατη, πολεις και κρατη δηλαδη που θα ειναι στον υψιστο δυνατο βαθμο αυταρκη, ανεξαρτητα, ακεραια και ισοδυναμα (οικονομικα, παραγωγικα, πολιτισμικα κοκ), με μηχανισμους, παντα, αλληλεγγυης που θα απαλυνουν ή θα εξαλειφουν οπιαδηποτε προβληματα θα προκυπτουν απο την «κακη» και ακραια οψη τής φυσης ή των ανθρωπων στα πλαισια ενος παγκοσμιου κρατους που, μαζι με την παγκοσμια Ειρηνη, θα επιβαλει και τους κανονες λειτουργιας αυτων των πολεων-κρατων.
Αυτο το παγκοσμιο κρατος (μαζι με τις χιλιαδες πολεις-κρατη που θα το αποτελουν) θα προνοει και θα φροντιζει αδιαλειπτα για την πληρη και διαρκη ικανοποιηση τών αναγκων ολων ανεξαιρετως των πολιτων για φαγητο, στεγη, ενδυση, υποδηση, εργασια,μορφωση,μυικη ασκηση, ψυχαγωγια και ερωτα. 
Η λειτουργια αυτων των πολεων-κρατων θα εντασσεται σε ενα συγκεκριμενο και αυστηρο προγραμμα που θα απαιτει την συναινεση, την πειθαρχια και την συμμορφωση τού καθε πολιτη στον νομο και στις απαιτησεις τής πολης του, πραγματα ισως δυσαρεστα και «πικρα», που ομως θα του εξασφαλιζουν απο μαθηματικη αναγκαιοτητα το καλυτερο επιπεδο υγιας και ευδαιμονιας.
Μιλοντας με παραδοσιακους ορους θα λεγαμε πως το Κινημα για εναν Καλυτερο Κοσμο ειναι ενα Κουμμουνιστικο και ταυτοχρονα ενα Οικολογικο Κινημα.
Κατ’ αρχας ειναι κουμμουνιστικο γιατι πιστευει στο αξιωμα  «η ισχυς εν τη ενωσει». Την ωρα μαλιστα που ο συγχρονος κοσμος κυριαρχειται απο πανισχυρες οικονομικα πολυεθνικες εταιριες με διεστραμμενα και ιδιοτελη συμφεροντα, τοτε το να θεσουν κατω απο κοινη διαχειριση τα σημαντικα και να βαλουν κοινους στοχους αποτελει για τις μικρες χωρες θεμα επιβιωσης.
Επειτα ειναι Οικολογικο γιατι θετει ως προτεραιοτητα του την σωτηρια τού ανθρωπου και της φυσης, και το σχεδιο του για μια οικολογικη πολη απαλλαγμενη απο αυτοκινητα και καυσαερια και η οποια θα λειτουργει στον υψιστο δυνατο βαθμο με μυικα και φυσικα μεσα αποτελει το καλυτερο οπλο γι’αυτο τον σκοπο.
Εξυπακουεται πως απο την στιγμη που η πλειοψηφια τού πληθυσμου θα το αναδειξει στην εξουσια, τοτε θα προχωρησει στην μεταρυθμιση τού Συνταγματος ετσι ωστε να αποτυπωνεται σ’αυτο η εκπεφρασμενη δια της ψηφου βουληση τού λαου.

 

Αρθρο Δίο.

α). Μελος τού Κινηματος μπορει να γινει καθε Κυπριος πολιτης ανω τών 18 ετων που ασπαζεται τις θεσεις του.

β). Η ενταξη γινεται με γραπτη αιτηση με την προϋποθεση πως ο αιτητης δεν ανηκει σε αλλο κομματικο σχημα.

 

Αρθρο Τρια.

Δικαιωματα.
α). Καθε μελος εχει το δικαιωμα να εκφραζει ελευθερα τις αποψεις του ειτε γραπτως ειτε προφορικως σε καθε ευκαιρια.
Εχει δικαιωμα στην πληροφορηση για τις δραστηριοτητες και τις αποφασεις τού Κινηματος.

β). Εχει δικαιωμα να εκλεγει και να εκλεγεται στα συντονιστικα και ηγετικα αξιωματα τού Κινηματος αλλα και το δικαιωμα να αποχωρησει απ’αυτο οποτε το θελησει.

 

Αρθρο Τεσσερα.

Υποχρεωσεις.
α). Καθε μελος τού Κινηματος εχει υποχρεωση απεναντι στο Κινημα και στον πολιτισμο να εξωτερικευει τις ανωτερες ανθρωπινες αρετες: την ευγενεια, την καλοσυνη, την ειλικρινεια και την μεγαλοψυχια.
Εχει υποχρεωση να ψαχνει και να κυνηγα καθε ευκαιρια στην οποια μπορει να φανει χρησιμος και οχι να κλεινει τα ματια και να την αποφευγει.
Εχει υποχρεωση να δειχνει με καθε δυνατον για κεινον τροπο την εμπρακτη συμπαθεια και στηριξη του σε καθε δοκιμαζομενο συνανθρωπο του ανεξαρτητως φυλης, θρησκειας, εθνικοτητας ή ιδεολογικης τοποθετησης.

β). Εχει επισης υποχρεωση να καταβαλλει την συνδρομη του στο Κινημα ωστε να εχει αυτο ενα οικονομικο υποβαθρο που να του επιτρεπει να επιβιωνει σ’αυτο το καθεστως τής οικονομικης ζουγκλας και να του δινει παραλληλα την δυνατοτητα να υλοποιει καπιους στρατηγικους στοχους του.

 

Αρθρο Πεντε.

 

Οργανωση.
Η οργανωση και η λειτουργια τού Κινηματος βασιζεται στην δημοκρατια, πραγμα που εξασφαλιζεται με την συμμετοχη και με τον δημοσιο διαλογο, με τον σεβασμο τής διαφορετικης αποψης, με την ασκηση κριτικης και με το δικαιωμα καθε μελους να εκλεγει και να εκλεγεται στα σωματα τού Κινηματος.

 

Αρθρο Εξι.

Συνεπεια και πειθαρχια.
Στον βαθμο τού δυνατου επιδιωκεται η συμφωνια λογων και εργων εκ μερους ολων τών στελεχων τού Κινηματος, χωρις αυτο να απαγορευει την αναγκη τής πολυφωνιας και της παρουσιας μιας διαφορετικης αποψης μεσα στο Κινημα πανω σε οπιοδηποτε θεμα.
Η συνεπεια και η πειθαρχια εχουν μεν προτεραιοτητα αλλα η διατυπωση μιας διαφορετικης αποψης δεν ειναι ποτε αιτια συγκρουσης, διασπασης ή πολεμου.

 

Αρθρο Εφτα.

Συγκροτηση Κινηματος.
Τοπικες Οργανωσεις.
Οι Τοπικες Οργανωσεις εδραζονται στα ορια τών Κοινοτητων στις οποιες λειτουργουν και ενα συνολο αυτων αποτελουν την Περιφερειακη Οργανωση.

Περιφερειακες Οργανωσεις.
Οι περιφερειακες Οργανωσεις ειναι συμπλεγματοποιημενες Κοινοτητες  με κεντρο τού γεωγραφικου εκεινου πλαισιου τον Δημο.
Οι Περιφερειακες Οργανωσεις εκλεγουν καθε τρια χρονια τον Προεδρο τής Περιφερειακης Οργανωσης, τον Αναπληρωτη Προεδρο, τον Περιφερειακο Γραμματεα και τον Ταμια.
Καθε Περιφερειακη Οργανωση εχει καθηκον την προωθηση τών αποφασεων τού Κινηματος, την μελετη τών τοπικων προβληματων και την προσπαθεια επιλυσης τους.

 

Αρθρο Οκτω.

Επαρχιακες Οργανωσεις.
Οι Επαρχιακες Οργανωσεις αποτελουνται απο το συνολο τών Περιφερειακων Οργανωσεων μιας Επαρχιας.
Οι Επαρχιακες Οργανωσεις αποτελουν το ανωτατο οργανο τής Επαρχιας, συνερχονται καθε χρονο και εκλεγουν την Επαρχιακη Επιτροπη.
Καθε Επαρχιακη Επιτροπη αποτελειται απο δεκα μελη: απο τον Προεδρο, τον Αναπληρωτη Προεδρο, τον Επαρχιακο Οργανωτικο Γραμματεα, τον Επαρχιακο οικονομικο Γραμματεα και εξι αλλα μελη.
Οι Επαρχιακες Επιτροπες συνερχονται σε εκτακτη συνεδρια πριν το Παγκυπριο Συνεδριο τού Κινηματος με θεματα τον απολογισμο τής δρασης απερχομενων Επαρχιακων Επιτροπων, την οικονομικη κατασταση τής Οργανωσης και τις εκλογες για την αναδειξη τών νεων Επαρχιακων Επιτροπων και των μελων τής Κεντρικης Επιτροπης.
Σε τακτικη συνεδρια συνερχονται καθε μηνα και στις συνεδριες τους πρεπει να παρευρισκονται οι Βουλευτες, οι Δημαρχοι, οι Δημοτικοι Συμβουλοι και οι Σχολικοι Εφοροι τού Κινηματος χωρις, ομως, να εχουν δικαιωμα ψηφου.
Οι Επαρχιακες Επιτροπες εκλεγονται με μυστικη ψηφοφορια σε Επαρχιακη Συνδιασκεψη.

 

Αρθρο Εννεα.

Πολιτικο Γραφειο.
Το Πολιτικο Γραφειο κατευθυνει τις δραστηριοτητες τού Κινηματος και διαχειριζεται ολες τις υποθεσεις που το αφορουν.
Συνερχεται τακτικα καθε μηνα, και εκτακτα οταν το ζητησει η Γραμματεια τής Κεντρικης Επιτροπης ή το  1/3  τών μελων του.
Το Πολιτικο Γραφειο διαχειριζεται τις σχεσεις του με αλλα Κινηματα ή Κομματα, οργανωσεις ή κυβερνησεις τής Κυπρου ή του Εξωτερικου.

 

Αρθρο Δεκα.

Γραμματεια τής Κεντρικης Επιτροπης.
Τα μελη τής Γραμματειας προερχονται απο το Πολιτικο Γραφειο και ο αριθμος τους καθοριζεται απο την Κεντρικη Επιτροπη.
Η Γραμματεια προωθει την εκτελεση τών αποφασεων τής Κεντρικης Επιτροπης και του Πολιτικου Γραφειου και ασχολειται με τα τρεχοντα ζητηματα.

 

Αρθρο Εντεκα.

Παγκυπριο Συνεδριο.
Το Παγκυπριο Συνεδριο συγκαλειται σε τακτικη συνεδριαση καθε πεντε χρονια, και σε εκτακτη οταν το ζητησει η πλειοψηφια τών μελων τής Κεντρικης Επιτροπης ή ο προεδρος τού Κινηματος.
Το Συνεδριο ειναι το ανωτατο οργανο τού Κινηματος και χαρασσει την γενικη πολιτικη γραμμη και τακτικη του.
Ειναι το αρμοδιο οργανο για να τροποποιει το προγραμμα, το καταστατικο και τους κανονισμους λειτουργιας τού κινηματος.
Εκλεγει την Κεντρικη Επιτροπη και την Κεντρικη Επιτροπη Ελεγχου.
Οι αποφασεις τού Συνεδριου λαμβανονται με απολυτη ή με σχετικη πλειοψηφια εαν υπαρχουν περαν τών δίο προτασεων.
Οι αποφασεις λαμβανονται με φανερη ψηφοφορια, εκτος εαν το Συνεδριο αποφασισει διαφορετικα.

 

Αρθρο Δωδεκα.

Κεντρικη Επιτροπη.
Η Κεντρικη Επιτροπη κατευθυνει τις δραστηριοτητες τού Κινηματος στην περιοδο μεταξυ δίο Συνεδριων με βαση το Προγραμμα, το Καταστατικο,τους κανονισμους λειτουργιας και τις αποφασεις τού Συνεδριου.
Η ολομελεια τής Κεντρικης Επιτροπης συνερχεται σε τακτικη συνεδρια καθε εξι μηνες, και εκτακτα οταν το ζητησει γραπτως το  1/3  τών μελων της ή οταν το θεωρησει αναγκαιο το Πολιτικο Γραφειο.
Η Κεντρικη Επιτροπη εκλεγεται σε Παγκυπριο Συνεδριο και αποτελειται απο 60 μελη.

 

Αρθρο Δεκατρια.

Κεντρικη Επιτροπη Ελεγχου.
Η Κεντρικη Επιτροπη Ελεγχου εκλεγεται απο το Συνεδριο.
Ο αριθμος τών μελων της καθοριζεται επισης απο το Συνεδριο.
Ελεγχει τα οικονομικα και την εφαρμογη τών αποφασεων τού Συνεδριου και της Κεντρικης Επιτροπης τού Κινηματος καθως και την υλοποιηση τής πολιτικης του σε διαφορα θεματα.
Παρακολουθει την εξεταση τών διαφορων ζητηματων και απονεμει ευθυνες σε περιπτωση παραβιασης τού Προγραμματος, τού Καταστατικου και τών κανονισμων λειτουργιας τού Κινηματος.
Οι αποφασεις τής Κεντρικης Επιτροπης Ελεγχου μπορουν να αναθεωρηθουν μονο απο το Παγκυπριο Συνεδριο.

 

Αρθρο Δεκατεσσερα.

Κοινοβουλευτικη Ομαδα.
Οι υποψηφιοι που εκλεγονται με το ψηφοδελτιο τού Κινηματος στο αξιωμα τού βουλευτη συγκροτουν την Κοινοβουλευτικη του Ομαδα η οποια ειναι ο εκφραστης τής πολιτικης τού Κινηματος στην Βουλη.
Επικεφαλης τής Κοινοβουλευτικης Ομαδας ειναι ο Κοινοβουλευτικος Εκπροσωπος.

 

Αρθρο Δεκαπεντε.

Οικονομικα.
Αρμοδιο σωμα για την κεντρικη διαχειριση τών οικονομικων τού Κινηματος ειναι η Κεντρικη Επιτροπη.
Αρμοδιο σωμα για την Επαρχιακη διαχειριση ειναι η Επαρχιακη Επιτροπη.
Οι γραμματειες τών δίο Επιτροπων ενημερωνουν το Πολιτικο Γραφειο και την Κεντρικη Επιτροπη και παρουσιαζουν τον οικονομικο προϋπολογισμο στο Συνεδριο.

 

Αρθρο Δεκαεξι.

 

Η ηγεσια τού Κινηματος θα στελεχωνεται απο τους: προεδρο, αναπληρωτη προεδρο, πρωτο και δευτερο αντιπροεδρο, γενικο γραμματεα, γενικο οργανωτικο, εκπροσωπο τυπου και οικονομικο γραμματεα, κατοπιν εκλογικης διαδικασιας.

 

Αρθρο Δεκαεφτα.

Εμβλημα.
Εμβλημα τού Κινηματος ειναι η Νεα Γη, ετσι οπως την σχεδιασε ο προεδρος τού Κινηματος Κωστας Κυριακου (Ουτοπος).

 

Αρθρο Δεκαοκτω.

Υμνος.
Υμνος τού Κινηματος ειναι η «Ειρηνη», ενα τραγουδι τού Ελληνα μουσικοσυνθετη Γιαννη Μαρκοπουλου.

 

 

 

Σημειωση: συμπληρωσεις, βελτιωσεις ή τροποποιησεις στο καταστατικο ειναι αναποφευκτες, και θα γινουν τον καταλληλο χρονο.